معماری پناهگاه

معماری پناهگاه

سه نوع پناهگاه پس از وقوع حوادث طبیعی نظیر زلزله در مناطق پرجمعیت وجود دارد که از آن جمله اند ۱) پناهگاه اضطراری، که بیشتر چادرند، ۲) پناهگاه موقتی، که برای ۱ یا ۲ سال به طور معمول ساخته شدند، و ۳) پناهگاه دایم یا مسکن. در طراحی معماری پناهگاه، چیدمان فضایی (خطی، مرکزی،‌و هیبریدی)، موقعیت بافت همسایگی ( با توجه به جهت گیری و ضروریات فرم) و مسیرهای دسترسی بایستی درنظر گرفته شود. از موضوعات دیگری که در معماری پناهگاه با اهمیت است عبارتند از نوع مصالح، چیدمان فضایی درونی با توجه به ملاحظات رفتاری الگوی جوامع محلی، موقعیت فضاهای باز و توقعات کاربران. موضوعات ویژه ای در رابطه با دسترسی های مختلف به معماری پناهگاه وجود دارد که بایستی با توجه به طبقه اجتماعی؛ قومیت و طبقه بندی مردم از نظر سن و جنسیت و درآمد باشد.

معماری پناهگاه

پدافند غیر عامل معماری پناهگاه

در دنياي امروز بلاياي طبيعي و جنگ ها به طور مداوم زندگي بشر را تهديد مي کنند. پدافند غير عامل مي تواند با تمهيداتي خسارات وارده را در اين موارد کاهش دهد. در کشور ما معماری نيز که به طور مداوم با اين تهديدات روبروست ضروري است که پدافند غيرعامل مورد توجه قرار گيرد. پدافند غير عامل با معماري پناهگاه ها و جايابي آنها در شهرها مي تواند اثرات مخرب اين بلايا را کاهش دهد.یکی ازمعروف ترین معماران در ساخت سازه های امداد پس از حادثه، شیگروبن معمار ژاپنی است که سازه های وی اغلب از کاغذ ساخته شدند و از آن جمله است پروژه ی ساخت پناهگاه سونامی که سامانه ای ارزان قیمت و آسان در همگذاری (اسمبل کردن) است. دومین پروژه ی وی برای معماری پناهگاه از کانتینرهای حمل ساخته شده است.

معماری پناهگاه اضطراری

در معماری پناهگاه اضطراری، اولین نکته با اهمیت جنبه های فنی است برای ساخت سازه در شرایطی که در برابر وقوع حوادث آینده به طور مثال زلزله مقاوم باشد. دومین نکته، در نظر گرفتن ویژگی های فرهنگی و اجتماعی شهر و مردم است، ‌و درجه ای که ویژگی های معماری با فرهنگ محلی در مناطق آسیب دیده سازگار خواهد شد. در معماری پناهگاه اضطراری پیشنهاد ایده برای سازه پایدار، ‌منعطف، خودکارآمد، خود-بهره ور از لحاظ تامین انرژی و کشاورزی شهری با اهمیت است. در معماری پناهگاه اضطراری بایستی پاسخ هایی پیدا کرد برای تغییر شکل فضا و زندگی افرادی که تحت تاثیر شرایط موجود قرار گرفتند و مواردی نظیر انتخاب زمین، مصالح، بهره وری و قابلیت تجدید انرژی، دسترسی به آب، آسایش در فضای داخلی، هزینه ارزان مدل سازه پناهگاه ضروری است. معماری پناهگاه اضطراری، سیار و منعطف است و طرح سازه موفق برای پناهگاه بایستی ساده، فوری و سازگار با خواسته های ساکنان باشد..

الزامات در معماری پناهگاه

از الزماتی که در معماری پناهگاه موقت بایستی در نظر گرفت عبارتند از ۱) تعداد پناهجویان (سه گروه جمعیتی ۱۰۰، ۲۵۰ و ۴۰۰ نفر حدااکثر جمعیتی است که بایستی در گروه های مسکن در نظر گرفت)، ۲)عملکرد(کارایی بهینه،‌ حداقل تعامل نامطلوب با سایر اجزای شهری، و فضاهای باز موجود برای توسعه ازنکات مهم است)، ۳) زیرساخت های موجود در سایت(شبکه های فاضلاب، سامانه ی تامین انرژی، سامانه ی جمع آوری آب های سطحی و سامانه های ارتباطی از نکات مهم است). پارک ها و سایر فضاهای سبز عمومی، مجتمع فروشگاه ها، استودیوم ها، و پارکینگ ها مکان های مناسبی برای استقرار پناهگاه ها هستند به این سبب که به طور معمول زیرساخت های کافی وجود دارد)، ۴) پیکربندی سایت (هندسه زمین، شیب و جهت گیری برای استقرار معماری پناهگاه بایستی در نظر گرفته شود)، ۵) دسترسی (دسترسی به بزرگراه های اصلی، مجاورت به تسهیلات ضروری، همانند بیمارستان ها) مهم است؛همچنین، عرض مسیرهای دسترسی، و میزان تردد پس از وقوع زلزله با اهمیت است.