معماری دهکده

معماری دهکده تفریحی توریستی

معماری دهکده تفریحی توریستی بایستی در سایت جغرافیایی مناسبی واقع شده باشد. هدف از معماری توریستی حفظ میراث طراحی محلی و کاربرد مصالح محلی به نحوی است که با طبیعت پیرامون ترکیب شده باشند. گردشگری فعالیتی است مبتنی بر محیط زیست است. توسعه ی گردشگری پایدار بایستی پاسخگوی نیازهای گردشگران، حفاظت از محیط زیست و منابع گردشگری برای آینده باشد. تفریح بخش مهمی از فعالیت گردشگری است در نتیجه توسعه ی آن با توجه به محیط زیست پیرامون الزامی است. اهداف دهکده تفریحی توریستی عبارتند از: ۱) درمان اضطراب، ۲) مکانی برای دیدار با طبیعت، ۳) دروازه ای به دنیای سنت ها و آداب و رسوم، ۴) بازگشت به ریشه ها. با توجه به جنبه های فرهنگی، معماری دهکده تفریحی توریستی بایستی با توجه به خانه های سنتی دهکده، معماری، صنایع دستی، فرهنگ عامه، سنت رایج، آثار تاریخی، هنر و معماری بومی، محیط طبیعی و مصنوع(آب های معدنی، مناظر زیبا و جذاب، مکان های شکار وغیره) باشد.

طراحی معماری دهکده توریستی

طراحی معماری دهکده توریستی شامل طیف گسترده ای از رویدادها، جشن ها و مراسم سنتی، مسابقات ورزشی و سایر امکانات سرگرم کننده برای گذراندن اوقات در محیطی است که دربرگیرنده جنبه های قومیتی و توریستی است. همچنین گردشگری به عنوان فعالیتی اقتصادی در بعد، حجم، کیفیت و ساختار مقاصد گردشگری را در نظر دارد و بایستی پاسخگوی گردشگران بالقوه باشد. ویژگی های طراحی معماری دهکده توریستی عبارتند از: ۱) نزدیکی به طبیعت و آرامش، ۲) طراحی در محیطی غیر صنعتی، ۳) ارتباط برقرار کردن گردشگر با مفهوم طراحی گردشگری کلاسیک، ۴) طراحی فرمی از مکان که سبب تعامل و پیوند دوستی بیشتر هر ساله است، ۵) امکان ساخت مکان های خاص و جذاب دهکده و شناخت با مردم دهکده، ۶) طراحی معماری دهکده فرصتی برای نشان دادن هویت محله و مکان ها به گردشگران است.

مطالعات معماری دهکده توریستی

در مطالعات معماری دهکده توریستی فرهنگ که شامل موسیقی، رقص، صنایع دستی، غذاهای سنتی و همچنین مهارت های خاص در هر دهکده است دارای اهمیت ویژه می باشد. علاوه بر عناصر فرهنگ عامه، منطقه ی جغرافیایی برای جذب گردشگران و محیط زیست طبیعی بایستی مورد بررسی واقع شود. وضعیت و شرایط مکان برای معماری و توسعه ی خلاقانه سنت از اصالت دیرپا و جاودانی برخوردارست به این سبب که توسط میراث و اعتبار هر محله تعریف و از نسلی به نسل دیگر منتقل می شود. زیست پذیری و محیط مناسب برای رشد و ترقی سنت های عامیانه و مردمی ریشه در رویکردهای فرهنگی و مطالعات معماری دهکده توریستی دارد.

معماری دهکده چوبی نیشابور

دهکده چوبی در مشهد مقدس و شهر تاریخی نیشابور شهر کوچکِ چوبی است،معماری دهکده چوبی نیشابور تمام آن چه نیاز است را در خود جای داده مثل مسجد چوبی، موزه و کتابخانه، رستوران، فروشگاه و نانوایی، آلاچیق، سوئیت ها، فضای سبز و اکوسیستم زیبای روستا به همراه کشورزی و دامپروری که کار و زندگی مردم روستا را شکل می دهد. مسجد چوبیِ دهکده چوبین که مشهورترین سازه روستای ملامحمد آقازاده است، نخستین مسجد چوبی جهان است. این مسجد در برابر زلزله مقاوم است و تا ۸ ریشتر لرزش را تاب می آورد که نشان از هوش و دانش سازنده آن دارد. اما شگفتی این مسجد باشکوه و دل انگیز تنها به این ختم نمی‌شود؛ مسجد چوبی علی رغم قرار گرفتن در منطقه‌ای موریانه خیز، در برابر هجوم موریانه ها مقاوم است و امکان نفوذ به آنها را نمی دهد.مهندس مجتهدی با درایت و دانش خود، برای مقابله با موریانه ها، مسجد و دیگر خانه ها و بناهای چوبی را با عایقی که خود ساخته بود مقاوم ساخت. مسجد با سه درب ورودی و پنج پنجره پناه عبادت کنندگان و افتخار اهالی روستاست.

معماری دهکده سلامت

مفهوم معماری دهکده سلامت توسط صنعت بهداشت و درمان تعریف شده است. پروژه دهکده سلامت دربرگیرنده مرکز درمانی و بهداشتی و ترکیب شده با محیط پیرامون است که از آن جمله اند مرکز خرید، مسکن برای سالخوردگان و هتل برای اقامت بازدیدکنندگان. در نمونه ای از دهکده سلامت ساخته شده با دهکده سلامت «یونیون»، طراحی پلان معماری به نحوی است که پاسخگوی جمعیت سالخورده است و مسکن سالمندان با مرکز بهداشت و درمان مرتبط است و محیطی دوستدار پیاده روی، دوچرخه سواری برای ساکنان دهکده و بازدیدکنندگان فراهم آورده است. اکثر روستاهای سلامت به دنبال خدمات سرپایی، همانند آزمایشگاه، داروخانه، تشخیص بیماران، درمان فیزیوتراپی و دفاتر اداری مرتبط هستند.