معماری خیابان

معماری خیابانی چیست

مهم ترین سبک های تاثیرگذار در معماری خیابان ایران عبارتند از سبک اصفهان و سبک تهران. در سبک اصفهان، خیابان به مفهوم ایرانی خود یعنی «گلزار و گذری که از میان باغچه ها و درختان در طول و عرض خیابان کشیده می شود»، چهارباغ «اصیل ترین و جامع ترین» مفهومی است که در ایران مطرح شده است. خیابان در سبک تهران به مفهوم نواری وسیع، طولانی،‌ عریض،‌ مستقیم و یکنواخت می باشد که بدون توجه به محیط پیرامون و خصوصیات «اقتصادی، اجتماعی، کالبدی، اقلیمی»، شهر به صورت تقلیدی و صرفا جهت توزیع کالا و سرمایه شکل گرفته است. در دوره قاجاریه مفهوم خیابان گردشی، ‌تفریحی اصیل ایرانی (چهارباغ) به فراموشی سپرده شد و تقلیدی شد از مفهوم این نوع خیابان ها در اروپا که در قالب خیابان لاله زار متجلی شده و در دوره پهلوی دوم مفهوم چهارباغ به نام بلوار از غرب تقلید شد.

معماری خیابان
معماری خیابان انقلاب

معماری خیابان انقلاب

«میدان انقلاب اسلامی» تا پیش از انقلاب اسلامی «میدان ۲۴ اسفند» نام داشت. ۲۴ اسفند زادروز پهلوی اول بود و در این میدان مجسمه وی نصب شده بود که به همین دلیل این میدان را «میدان مجسمه»‌ نیز می‌نامیدند. پس از انقلاب نماد «هشت سال دفاع مقدس» در مرکز این میدان قرار داشت که در سال ۸۸ این نماد به ضلع غربی میدان منتقل شد. نمای کنونی این میدان به دلیل اینکه کار ساخت نمای حجم گنبدی میانه آن سال‌ها است نیمه‌کاره مانده، بسیار شلوغ است و ظاهری نامطلوب را به یکی از اصلی‌ترین میدان‌های شهر تهران بخشیده است. در اطراف این میدان تعداد زیادی کتاب‌فروشی‌ وجود دارد که به فروش کتاب‌های عمومی، تخصصی و زبان می‌پردازند. سینما بهمن در شمال‌شرقی میدان، سینماهای مرکزی شهر تماشا و پارس در جنوب غربی میدان قرار دارند؛ دارالترجمه‌ها و اغذیه فروشی‌های مختلفی نیز در خیابان‌های کارگر شمالی و جنوبی قرار دارد.

معماری خیابان سی تیر

خیابان سی تیر خیابانی ویژه در شهر تهران می باشد. این خیابان در یکی از قدیمی ترین و اصیل ترین جاهای تهران قرار گرفته است. نام این خیابان قوام السلطنه بوده است. و نام سی تیر هم بر می گردد به واقعه قیام مردم تهران در ۳۰ تیر سال ۱۳۳۱. در ابتدای این خیابان، موزه بزرگ ملی کشور یا همان موزه ایران باستان و نیز در همین خیابان موزه منحصر به فرد سفال و آبگینه ایران با آثار زیبایش در خانه مربوط به قوام السلطنه واقع شده است. خیابان ۳۰ تیر تقریبا در ابتدای خیابان امام خمینی در امتداد جنوب به شمال واقع شده است،‌ که ادامه آن به سمت شمال به خیابان جمهوری اسلامی می رسد که ادامه خیابان ۳۰ تیر بعد از جمهوری به نام میرزا کوچک خان می باشد که انتهای این خیابان کوچه به ساختمان سفارت روسیه پایان می یابد. از آن جمله معماری ساختمان های معروف خیابان سی تیر، موزه آبگینه و سفالینه، موزه علوم و فنآوری، کلیسای حضرت مریم و موزه مردم شناسی آرداک مانوکیان، کنیسه حییم،‌معبد آدریان.

معماری خیابان چهارباغ اصفهان1
معماری خیابان چهارباغ اصفهان

معماری خیابان چهارباغ اصفهان

معماری خیابان چهارباغ عباسی یکی از خیابان های تاریخی شهر اصفهان است که بین دروازه دولت و سی و سه پل قرار دارد. این خیابان در عصر شاه عباس یکم طراحی شده و به عنوان باغ شهر و پایتخت جدید امپراطوری صفوی مورد توجه بوده، منظره سازی و عملکرد نیز در راستای گسترش شهر بر اساس الگوی باغ ایرانی است. خیابان چهارباغ اصفهان در زمان خود به عنوان یک شاهراه مورد استفاده قرار می گرفته و از نظر عملکرد، قسمت جنوبی دولتخانه صفویه را به قسمت بالایی شهر، یعنی باغ هزار جریب متصل می کرده است. از مجموعه عظیم و زیبای گذشته، ‌امروزه تنها نامی باقی مانده است. خیابان چهارباغ اولین خیابانی است که براساس نقشه ازپیش تعیین شده و براساس طرح جامع شهری دردوره شاه عباس اول صفوی درشهراصفهان با ویژگی های پایدار زیبا مفرح و جذاب برای گردشگران طرح ریزی شده و پاسخگوی نیازهای مختلف عملکردی مردمان بوده است.

معماری خیابان جمهوری

معماری خیابان جمهوری به عنوان عضوی فعال و پویا از شهر تهران، در هر دوره تاریخی معلول شرایط اجتماعی، اقتصادی، سیاسی زمان خود بوده است. مهم ترین ایده آل تاریخی انسان در خصوص خیابان توجه به «خیابان های مختلط آرام سواره وپیاده» همچنین «خیابان های پیاده با کاربری های متنوع» در چارچوب «شبکه خیابانی مناسب» به عنان عنصری «سازمان دهنده و پیوند دهنده فضاهای شهری» بوده است

معماری خیابان جمهوری
معماری خیابان شانزلیزه

معماری خیابان شانزلیزه

معماری خیابان شانزلیزه پاریس با طول دو کیلومتر یکی از زیباترین خیابان های جهان، مرکز برندها، ‌کافه ها و تفرجگاهی پیاده مدار است. شانزلیزه به معنای مزارع الیزه و نام یک روستایی که مزارع گندم زار در آن وجود داشته است. این خیابان در راستای عناصر با ارزشی از قبیل موزه لوور، باغ توئیلری،‌ میدان کونکورد و طاق پیروزی قرار گرفته است. موزه لوور در قرن ۱۲ ساخته شده که در حال حاضر یکی از پربازدیدترین موزه های جهان با ۳۵۰۰۰ اشیا گرانبها تبدیل شده است. قرارگیری درختان در پیاده راه های شانزلیزه به صورت محوری مستقیم و ایجاد فضایی دلنشین است. ر اهبردی که در محور شانزلیزه انتخاب شده است دستیابی به محیطی انسان مدار، صمیمی و آرامش بخش به سبب تاریخ و موقعیت قرارگیری آن بوده است قسمت اول محور شانزلیزه، به صورت باغ های قدیمی حفظ شده است.

معماری خیابان لاله زار تهران

یکی از خیابان های معروف تهران خیابان لاله زار بود که طول آن را هشتصد قدم تعیین کرده بودند که از میدان توپخانه (سپه) شروع شده به سه راه لاله زار می رسید، خیابان لاله زار نو بعدها کشیده شد و به خیابان شاه رضای ساق ( انقلاب اسلامی) پیوست. باغ لاله زار مورد توجه فتحعلی شاه بود و اغلب سواره از ارگ سلطنتی برای گردش به این باغ، که نزدیک ترین باغ به اقامتگاه وی در تهران بود،‌می رفت. خیابان لاله زار همچنین به نام خیابان دکتر تولوزان طبیب مخصوص شاه نیز معروف بود. لاله زار در سال ۱۳۲۵ ه.ق. رفته رفته رو به ترقی گذاشت و د شمار معروف ترین تفریح گاه های تهران درآمد. نخستین هتل آبرومند و مدرن تهران به نام گراند هتل در این خیابان دایر شد و کم کم سینماها، کافه رستوران ها و مغلزه های شیک و مدرن در این خیابان وجود آمد

معماری خیابان لاله زار تهران

طراحی معماری خیابان

طراحی معماری خیابان

اصول پایه برای طراحی خیابان عبارتند از:
– اهمیت دادن به حل مشکلات خیابان ایمنی و آسایش انسان
– چاره جویی برای حل تضاد بین انسان و وسیله نقلیه
– اهمیت دادن به شبکه دسترسی و تبعیت از آن در طراحی شهری
– توجه به خیابان به عنوان یک فضای خطی سازمان دهنده عناصر و فضاهای مختلف شهر
– نامناسب بودن خیابان برای ترافیک موتوری سریع
– اهمیت دادن به خیابان ها با حرکت مختلط پیاده و سواره آرام
– تاکید بر خیابان های پیاده با عملکرد متنوع گردشی،‌تفریحی،‌ تجاری
اصول ضروری در طراحی معماری خیابان
– خیابان به عنوان فضایی محصور و منسجم
– خیابان به عنوان فضایی جند عملکردی،‌نمادین و هویت بخش
– اهمیت دادن به فضا بندی و مقیاس انسانی در خیابان
-رعایت اصل زیبایی شناسی، خوانایی و فضابندی در فضا و بدنه خیابان و توحه به جنبه های انسانی.
– اهمیت دادن به پیوند خیابان با محیط اطراف به لحاظ عوامل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی.