معماری شناور

معماری شناور چیست ؟ 

تغییرات آب و هوایی همانند گرم شدن جو کره‌ زمین سبب بالا آمدن سطح آب دریا و رودخانه‌ شده است به همین دلیل زمین‌های قابل استفاده در فضای شهری ارزش کم‌تری پیدا کرده و بر روی بازار املاک تاثیر گذاشته است. روش احیای اراضی و جایگزینی ملک با توجه به تاثیرات منفی محیط زیستی بسیار دشوار شده و بایستی با رضایت عموم انجام گیرد. از آن‌جایی که بسیاری از مردم از زندگی و انجام فعالیت‌های تفریحی در کنار آب لذت می‌برند، ساختمان‌های شناور جدیدی همانند خانه، رستوران، ‌مدرسه، نمایشگاه، هتل، پایانه‌ی مسافربری و کافه تریاهای بسیاری با معماری جالب در سراسر جهان ساخته شده است. در نتیجه معماری شناور بر روی آب، جایگزینی عملی و امکان‌پذیر است. ساختمان شناور به سهولت قادر به دریافت انرژی از منابع تجدیدپذیر است زیرا موانع فیزیکی چندانی در دریا یا رودخانه وجود ندارد. همچنین، معماری شناور به صورت ساختمانی برای زندگی و کار قابل تعریف است که بر روی آب از طریق سامانه‌ی شناورسازی، ساخته شده است و بر روی مکانی ثابت قرار داده شده و دارای خدمات بنیادی (الکتریسته، آب/فاضلاب و گاز) است.

شاهکارهای معماری شناور جهان 

مسجد شناور در دبی ,آرک ,بارانداز آی‌بی‌ای آلمان ,هتل شناور نمک و طوفان سوئد ,خانه آتارک هلند ,هتل مایا مکزیک ,هتل چهار فصل استرالیا ,خانه‌های پیش‌ساخته‌ی شناور در تایلند

معماری شناور مسجد بر اساس طراحی‌ های مدرن و سنتی اسلامی صورت گرفته است. از مشخصه‌های فضای داخلی، ستون‌های قیف‌ مانندی شفافی است که نه تنها تکیه‌گاه بام است، بلکه همچنین نور را به فضای داخلی را هدایت کرده است. ساختمان دارای ابرسازه‌ی یک طبقه‌ و داری پل بزرگی است که از بتن و استیروفوم ساخته و منابع آب از طریق خطوط لوله و ایستگاه‌های آبی درون جزیره‌ای تامین شده است. ساختمان تا حد امکان با سامانه‌ی خود پشتیبان در زمینه‌ ی تامین انرژی وابسته است.مسجد دارای بام مسطح شناوری است که از لحاظ محیط زیست دوستانه و از طریق انرژی آبگرمایی یا هیدروترمال، آب دریا از طریق خلیج فارس پمپ شده و توسط سامانه‌ی دیوارو کف رگ‌ مانندی که دمای ساختمان تا حدود ۱۵ درجه کاهش یافته و هزینه تهویه حدود ۴۰ درصد کاسته شده است. بام و دیوارها حرارت کمی را جذب کرده است به این خاطر که نمای خارجی متخلل اسفنجی است و مصالح سرامیکی تراکم بسیار کمی دارند، دیوارهای خارجی بیرونی دارای تراکم زیاد و در نتیجه سیستم تهویه بسیار بهینه است.

معماری شناور پل

معماری شناور پل معلق از قایق‌های سطحی برای نگاه داشتن عرشه‌ی به هم پیوسته برای عبور خودروها و عابران استفاده کرده است. خاصیت شناور بودن تکیه‌گاه‌ها، حداکثر باری را که آن‌ها بایستی تحمل کنند را محدود کرده است. بسیاری از برج‌های شناور، موقتی هستند و برای مقاصد نظامی استفاده شده‌اند پل‌های شناور ثابت و ماندنی، گذرگاه‌های سرپوشیده‌ای هستند که در جا‌هایی که ساخت پل‌های معلق از لحاظ اقتصادی به صرفه نیستند ساخته شده‌اند. چنین پل‌هایی نیازمند بخش مرتفعی‌اند که قابلیت از جا برداشته شدن را دارند تا اجازه‌ی عبور را فراهم کنند.در سال ۲۰۱۰ نمایشگاه بین‌المللی ساختمان آی‌بی‌ای با شعار « شهر در شرایط آب و هوایی متغیر» با هدف داشتن شهری بدون دی‌ اکسیدکربن در هامبورگ برگزار شد. بارانداز آی‌بی‌ای، به عنوان مرکز همایش و اطلاعات‌ ساختمانی بر روی پل موقتی ساخته شده و دارای سه طبقه با متراژ ۱۶۴۰ مترمربعی است.

طراحی معماری شناور خانه

بنابر فناوری‌ های جدید در ساخت و ساز خانه‌ی شناور، مدل‌هایی شناور طراحی شده در هلند، نیوزلند و کشور‌های دیگر از ترکیب سازه‌‌ی فلزی و بتن تقویت‌شده یا تنها بتن‌ تقویت شده استفاده کرده‌اند. آخرین فنآوری‌ها برای ساختار خانه‌های معماری شناور در هلند عبارت است از پلی‌ استایرین برای پر کردن حفره‌های بلوک بتنی که بسیار بی‌خطرتر و اقتصادی‌تر نسبت به کاربرد طراحی‌های قدیمی و سازه‌های فلزی است. اغلب، خانه‌های شناورساخته شده از سازه‌های باربر نظیر دیوارهای آجری و بتن تقویت‌شده‌اند و استفاده از بتن سبک سبب کاهش وزن مرده‌ی خانه شناور شده است. واحدهای مسکونی ۱۰۰ مترمربعی است که دارای ۱۲ متر قطر و ۴ متر ارتفاع است و از چوب‌های چندلایه‌‌ای بازیافتی و آلومینیوم ساخته شده است. بالکن‌ها در اطراف واقع شده و پنجره‌های بزرگ دیدهای جذابی را رو به آب دارند. حمام و نورگیرهای آشپزخانه بر روی بام چوبی قرار گرفته است، ۶۰ مترمربع پانل‌های فتوولتائیک قادر به تولید الکتریسیته هستند.

معماری شناور ویلا

تسهیلات متعددی معماری شناور ویلا‌ها دیده شده است

که عبارتند از عرشه‌های آفتاب‌گیر یا استخرهای سرپوشیده.

برخی از مشخصه‌های سبز در طراحی ویلاها به شرح زیر است:

تهویه‌ی طبیعی مطبوع توسط نسیم‌های دریا،

تعدیل درجه حرارت از طریق آب دریا، تعبیه‌ی پانل‌های خورشیدی بر روی بام برای تولید الکتریسیته.

خانه‌ی آتارک خانه‌ی شناور دوطبقه‌ای است با مساحت ۱۰۹.۴ مترمربعی، عرض دیوارهای خارجی ۵۵ سانتی‌متر و دارای پنجره‌ها و درب‌های عایق شده‌ است. از لحاظ انرژی، مخزن آب ایزوله‌ شده‌ای با ظرفیت ۴۰۰۰ لیتر با ۶ پانل حرارتی خورشید بر روی بام است که در درجه حرارات ۷۰ تا ۸۰ درجه سانتیگراد به مدت ۴ تا ۵ روز به مصرف ساکنان می‌رسد. آب رودخانه تبدیل به آب خاکستری (آب بازیافتی یا فاضلاب‌های خانگی) و آب قابل نوشیدنی شده است. الکتریسیته توسط ۲۴ سلول‌ خورشیدی تولید شده است.

معماری شناور ساختمان تجاری

از مشخصه‌های معماری شناور ساختمان تجاری عبارت است از:
– بازیافت مصالح و امکان جابجایی
– سازگاری با انرژی‌های تجدیدپذیر
– دارنده‌ی واحدهای خود پشتیبان از لحاظ تولید الکتریسیته، آب و تصفیه‌ی فاضلاب
– سامانه‌ی پیش‌ساخته و مدولار
– استفاده از مصالح جدیدی نظیر پلاستیک ترکیبی و ای‌تی‌اف‌ای که یکی از بهترین روش‌های دستیابی به معماری پایدار و مصالح تجدیدپذیر است.
– کاربری ژئوترمال از جزر و مد دریا
– بام‌ها و بدنه شفاف برای استفاده از نورطبیعی در فضاهای داخلی
– استفاده از مصالح بهینه از لحاظ مصرف انرژی در دیوارها و بام

معماری شناور در روستا

کشاورزی شناور در روستا سبب کاهش مضرات محیط‌ زیستی فراوانی شده است. طراحی مزارع شناور بر اساس ایده‌های فنآورانه‌ی نوینی شکل گرفته است که در صنعت کشاورزی و غذا جدید محسوب شده‌اند. چنین فنآوری بر اساس ترکیب عواملی نظیر بیومس، استفاده از زمین، نیازهای آبی و ضایعات حیوانی است. کشاورزی شناور به نحوی طراحی شده است تا زنجیره‌ی تدارکات محصولات را کاهش دهد و اجازه‌ی تولید و توزیع را در رابطه‌ی نزدیک با مصرف‌کنندگان فراهم سازد. فرایند طراحی کشاورزی شناور در روستا یافتن راه‌حل‌های خلاق برای کمبود زمین، نیازهای آبی و مدیریت ضایعات است. به طور مثال روتردام یکی از بندرها در جنوب هلند است که معروف به ایده‌های جدید و نوآوری در زمینه‌ی معماری شناور کشاورزی است و در نزدیکی دریا و رودخانه‌ واقع شده و آب به دلیل کمبود منابعی نظیر زمین، انرژی و غذا، یکی از مهم‌ترین گزینه‌ها و فرصت‌ها برای تولید انرژی و غذا محسوب شده است.

معماری شناور چند بعدی

مدل‌های معماری شناور چندبعدی مجموعه‌ای از مدل‌های اولیه‌ی از پیش تعریف شده‌ی شناور در فضا هستند. اندازه‌، مکان و چرخش هر یک از مدل‌ها قابل تنظیم از طریق پارامترهای مشخص است. مدل‌های شناور از طریق داده‌های دوبعدی و سه‌بعدی ساخته شده‌اند و الگوریتم‌ها در شکل دادن پارامترها در مدل شناور نقش مهمی دارند. داده‌های مکانی از طریق نقشه‌های توپوگرافی، عکس‌های هوایی و لیدار (فنآوری‌های سنجش از راه دور) تعیین و سپس مدل‌های ساختمانی سه بعدی پردازش شده‌اند. به طور مثال مدل سه‌ بعدی دهکده‌های شناور ساخته شده از جلبک و ضایعات پلاستیکی که در آینده از لحاظ انرژی مستقل عمل خواهند کرد نمونه‌ای از معماری شناورست که ساختارهای شهر آینده‌ را به تصویر کشیده است.

معماری شناور هلندی ها

با توجه به تغییرات در شرایط آب و هوایی،

کشور هلند نیاز به اتخاذ استراتژی‌ های جدیدی

برای زیرساخت‌های شهری با توجه به رشد شهر بوده است.

معماری شناور و زیرساخت‌های مرتبط به آن بخشی از استراتژی‌های جدید برای آینده است.

پروژه‌هایی که سازگار با آب هستند.

از جمله راه‌حل‌هایی برای فايق آمدن بر مشکل سیل‌گرفتگی نیز می‌باشد.

پاویون شناور ساخته شده در سال ۲۰۱۰ نمونه‌ای از ساختمان‌های آبی است

که دارای وسعت ۱۱۵۰ مترمربعی است

و شامل سه سازه‌ی فلزی گنبدی به هم متصل است

که دارای پوشش شفافی‌اند تا نور طبیعی به فضای داخلی تابیده شود.

همچنین به نحوی طراحی شده که از لحاظ انرژی بهینه باشند و انرژی خورشیدی دریافت کنند.

پاویون شناور دربرگیرنده‌ی ۵۰۰ نفر است و دارای سالن تئاتری است که ۱۵۰ نفر در آن جای می‌گیرند.