معماری موزه

طرح معماری موزه لوور پاریس

طرح معماری موزه لوور پاریس امرزو، مجموعه ای از ساختمان های یکپارچه است که بزرگ ترین موزه جهان شناخته شده و موزه ای است که مشهورترین نقاشی هان در آن قرار دارد. اگرچه، هدف از ساخت موزه تنها جایگاهی برای هنر نبوده است، در قرن ۱۲ ابندا به عنان قلعه ای مستحکم برای شهر رو به رشد پاریس در نظر گرفته شد. پادشا فیلیپ دوم قبل از خروج ارتش صلیبی دستور به ساخت آن را در سال ۱۱۹۰ صادر کرد. این قلعه به سبک رومانسک و دارای قوس های رومنی، دیوارهای ضیم و ظاهری عظیم الجثه است. در عصر معاصر، هرم بزرگ واقع در ورودی موزه لوور پاریس توسط معماری آی. ام. پی (I.M.Pie) ساخته شده که هرمی متشکل از ۶۳۷ پانل شیشه ای است. هرم تعبیه شده در ورودی حیاط موزه لوور پاریس دارای مقیاس و تناسبی برابر هرم بزرگ گیزاست.

تحلیل معماری موزه هنرهای معاصر

معمار موزه هنرهای معاصر توسط کامران دیبا در سبک معماری مدرن و با الهام از بادگیرهای کویری ایران طراحی شده است. معماری ساختمان موزه از مجموعه ای از فضاهای بسته و حیاط میانی تشکیل شده است. مسیری مارپیچ به صورت چرهشی بازدیدکنندگان را به سمت پایین هدایت می کند. معماری فضاهای بسته دارای قاعده ای هشت ضلعی نیمه منظم و طاق بلندی است که بر فراز آن نورگیر سقفی بزرگی با چهار بادگیر قرار دارد. چینش منظم گالری های مشرف به خیابان نسبت به حیاط مرکزی مشهود است. هشت نگارخانه موزه که با اختلاف سطح بی نظیری نسبت به هم با چینشی منظم بنا شده اند. تناسب موجود در تک تک اجزای مقطع سبب ایجاد وحدت در عین کثرت در کلیت بنا می شود. نورگیرها در داخل بنا با نور غیر مستقیمی که ایجاد می کنند با توجه به شکل متفاوت گالری ها به عنوان عنصری وحدت بخش و آشنا عمل می کنند.

معماری موزه یهود برلین

موزه یهود در برلین اولین ساختمان مهم دانیل لیبنسکیند است. این پروژه برای طراحی موزه در محافل معماری بحث برانگیز و جالب توجه بسیاری از محققین دیسیپلین های مختلف بوده است. طراحی موزه یهود نماینده ساختمان واقعی و کانسپت ذهنی است که قابل اندازه گیری از طریق معیارهای تدوام ایده و نحوه تخیل طراح است. لیبنسکند چهار خط فکری در پروژه اش دنبال می کند که هر کدام مربوط به یکی از جنبه های فرهنگ یهودی و یا موقعیت یهودیان در آلمان است. اهمیت آن ها به شرح زیر خلاصه می شود: جنبه اول مرتبط به نامرئی و غیر منطقی بودن ستاره ای است که با عدم وجود نور می درخشد . دوم قانون موسی و هارون است در انجام رسیدن و تحقق کلام بدون موسیقیایی است. جنبه سوم در مورد اخراج و مهاجرت برلینیهاست و جنبه چهارم مکاشفات شهری یوحنا اثر والتر بنیامین ” در طول یک خیابان ” است .

معماری موزه هنر دنور

موزه هنر دنور که در مرکز شهر دنور قرار گرفته است در این مرکز با توجه به ساخت گالری های هنری، مغازه ها و رستوران ها و بافت جدید به وجود آمده است. این بنا به صورت حجمی برفراز مجموعه ای از تکیه گاه ها قرار گرفته و در فضا به صورت حمی سیال معلق است. در طراحی این مجموعه شهری، کوه های راکی در دوردست الهام بخش عمار بوده اند. صفحات تیتانیوم در نمای موزه تصویر قله های کوه راکی را در نزدیکی موزه قرار دارد منعکس می کنند. در این موزه بر روی سازه دافغ جاذبه کار شده است که در آن عناصر عمودی وجود ندارد. تنها هسته آسانسورهاست که عمودی است. (عینی فر، ۱۳۹۲:۱۰)

معماری موزه گوگنهایم بیلبائو

معماری موزه گوگنهایم بیلبائو، اثر فرانک گری نمونه ای از موزه ها با محوریت فضای نمایش است. موزه گوگنهایم بیلبائو شکل خاصی دارد و با سطوح منحنی طراحی شده است. احجام منحنی شکل ساختمان که به ظاهر تصادفی طراحی شده اند به گفته معمار بنا نور را بازتاب می دهند. وقتی در سال ۱۹۹۷ این موزه به روی عموم باز شد بیشتر به دلیل سبک طراحی، مورد توجه قرار گرفت. شکل اصلی بنا مانند کشتی و شیشه های بکار رفته در آن شبیه فلس ماهی است که به دلیل وجود درخشندگی تیتانیوم در بنا بازتاب نور را تقویت می کند. .

معماری موزه آقاخان

معماری موزه آقاخان، موزه‌ای در زمینه هنر و فرهنگ اسلامی واقع در تورنتو، کانادا، است. این موزه توسط تراست آقاخان برای فرهنگ – که خود بخشی از شبکه توسعه آقاخان است – سرمایه‌دهی شده و شامل آثار هنری شاخص و میراث فرهنگی تمدن‌های اسلامی است. این آثار از مجموعه شخصی کریم آقاخان، مؤسسه مطالعات اسماعیلی، و مجموعه شخصی شاهزاده صدرالدین آقاخان، عموی شاهزاده کریم آقاخان، گردآوری شده‌اند و نمایانگر پیشرفت‌های مسمانان در زمینه‌های گوناگون هنری و علمی در طول تاریخ هستند.موزه و مرکز اسلام اسماعیلی مجاور آن، در زمینی به مساحت تقریبی ۷ هکتار و با هزینه ۳۰۰ میلیون دلار کانادا بنا شده و هدف آن جذب بازدیدکننده تا مرز ۲۵۰ هزار نفر در سال است. مشابه موزه‌های دیگری که عنوان هنر اسلامی را بر خود دارند در موزه آقاخان نیز بیشتر آثار را هنرمندان ایرانی آفریده‌اند.

معماری موزه کودکان، هیوگوم

این موزه بر تپه‌ای مشرف بر یک دریاچه‌ی وسیع قرار گرفته است و دارای امکانات فرهنگی برای آموزش هنری کودکان می‌باشد. این امکانات شامل سه قسمت است که عبارتند از: موزه‌ی اصلی، یک میدان ارتباطی و یک مجموعه‌ی کارگاهی که همگی به وسیل‌ی یک مسیر طولانی به یکدیگر متصل شده‌اند و دیوارهایی که به علت شیب زمین به طور مهیجی قطعه قطعه شده‌اند این راه را مشخص می‌کنند. موزه اصلی،‌مجموعه‌ای چند کارکردی است که شامل کتابخانه، تئاترهای روباز و مسقف، نگارخانه‌ نمایشگاهی،‌تالار چندمنظوره و رستوران می‌باشد. همچنین این موزه خود شامل دو حجم متفاوت است. در یکی از آن‌ها که به یک حجم پنکه‌مانند شباهت دارد،‌سالن‌های تئاتر قرار دارد. چندین استخر مصنوعی نیز اطراف موزه را فرا گرفته‌اند و میدان میانی،‌یک فضای خارجی محصور است که شامل شبکه‌ای متشکل از شانزده ستون به ارتفاع ۹ متر می‌باشد. مجموعه‌ی کارگاهی نیز از یک ساختمان دو طبقه تشکیل شده که پلانی به شکل مربع دارد و در یک میدان قرار گرفته است.