معماری زورخانه

طراحی معماری زورخانه ای چیست ؟

در طراحی معماری زورخانه ای، سقف زورخانه ها اکثرا گنبدی است و «گود» درست در زیر آن قرار دارد. «گنبد در زورخانه ها و اماکن متبرکه و بقعه ها، گذشته از جنبه معماری دارای ارزش معنوی نیز بوده که هنور هم متداول است. این اعتقاد از زمان های پیش از اسلام سرچشمه می گیرد؛ زیرا گنبد را نشانه ای از نیروی آسمانی و ارتباط با عالم بالا می دانسته اند. لذا چرخیدن ورزشکاران در زیر گنبد نوعی ارتباط معنوی و متافیزیکی با گردش جهان خلقت است.». (تهرانچی، ۱۳۸۵:۶۲). این سبک در دوران بعد از اسلام تکمیل شد و به شکل کنونی درآمد. محیط زورخانه جایگاه جوانمردان و پاکان است. شکل بنای آن در واقع به مسجد و عبادتگاه می ماند. در زورخانه را معمولا کوتاه تر از قد انسان می سازند. به طوری که پهلوان، قهرمان هنگام ورود یا خروج از آن با قد خمیده گذر می کند. کند.

طراحی معماری زورخانه
پلان معماری زورخانه

پلان معماری زورخانه

در پلان معماری زورخانه، گود زورخانه را به شکل گرد، ‌چهار، شش و هشت گوش می ساختند. نام گود و گرد بودن آن از گودال قتلگاه حضرت سید الشهدا در صحرای کربلا گرفته شده است تا ورزشکاران همیشه آن را در نظر داشته باشند و خود را دائم در آن حال احساس کنند. معمولا عمق گود را ۷۲ سانتی متر به یاد ۷۲ شهید کربلا می سازند. چهار گوشه بودن زورخانه برگرفته از چهار گوشه قبر امام علی علیه السلام، چهار عنصر حیات (آب،‌خاک، باد و آتش) و چهار نفس انسان (اماره، لوامه، ملهمه ومطمئنه) است. شش گوشه بودن زورخانه به دلیل شش گوش بودن قبر امام حسین و هم چنین برگرفته از شش جهت (شمال، جنوب، شرق، غرب، بالا و پایین) است. معتقدان به هشت گوش بودن گود، هشت در بهشت را شاهد می آورند.

کتاب معماری زورخانه

بررسی نقش موسیقی در آئین ورزشی زورخانه نگارش محسن حسن پور
تاثیر آموزه ای دینی بر معماری زورخانه نگارش کاظم قاسمی گل افشانی
آیین جوانمردی زورخانه و ورزش باستانی در روند تاریخ نگارش مصطفی صدیق ایمانی
تبارشناسی مفهوم فضاهای ورزشی در معماری شهرها با تاکید بر ضوابط و استانداردهای طراحی نگارش آرمین
معماری و موسیقی تعلیمی در زورخانه نگارش سید سبحان افسریان
سیر تطور ورزش باستانی و زورخانه در ایران نگارش دکتر محمود گودرزی
کارکردهای تربیتی و فرهنگی آیین های زورخانه نگارش سیده راضیه یاسینی
بازشناسی الگوهای کالبدی معماری زورخانه های تاریخی نگارش کوروش مومنی، زهره مسعودی
زورخانه و منابع هویت یابی آن نگارش سینا امینی زاده و دکتر داریوش بوستانی
تاثیر تشیع بر ابنیه، اماکن و زیارتگاه های مذهبی و زورخانه ها در ایران نگارش استاد جابر عناصری
درباره ورزش پهلوانی و زورخانه ای نگارش فرهاد طلوع کیان

کتاب معماری زورخانه
معماری ساختمان زورخانه ای در مولوی

معماری ساختمان زورخانه ای در مولوی

قدیمی ترین زورخانه تهران در خیابان مولوی است. مصداق فضایی – هندسی از این روند در معماری زورخانه نمور پیدا می کند. فضاهای اصلی زورخانه متشکل است از: پیش وروردی، دالان،‌حریم گود، گود، سردم و غرفه ها. در روند شکل گیری مراحل سازماندهی فضایی – هندسی اخلاق محور،‌دو بخش ورودی (پیش ورودی و دالان) و مرکزی (حریم گود،‌گود،‌سردم و غرفه ها) می تواند دو مرحله هندسه حواس پنج گانه و هندسه عقل را به وجود آورد.

پایان نامه معماری زورخانه

عنوان پایان نامه : بررسی نقش موسیقی در آئین ورزشی زورخانه نگارش محسن حسن پور
زورخانه به عنوان یک مکان اجتماعی ویژه در فرهنگ عامه و شهری و همچنین محلِ اصلی اجرای آئین باستانی حائز اهمیت است. در پایان نامه معماری زورخانه، به توضیحِ ساختار معماری و موقعیت های مکانی و زمانی موجود در زورخانه پرداخت به طور مثال در فصل مرتبط به فضای کلی و معماری زورخانه بایستی به شرح ساختمان و معماری زورخانه، جایگاه سنگ گرفتن، سردم،‌ گود زورخانه، جایگاه تماشاگران پرداخت. بیشتر زورخانه ها در کوچه پس کوچه های شهر ساخته شده و بام آن به شکل گنبد و کف آن گودتر از کف کوچه است. در آن کوتاه است عنوان پایان نامه : بررسی نقش موسیقی در آئین ورزشی زورخانه نگارش محسن حسن پور
زورخانه به عنوان یک مکان اجتماعی ویژه در فرهنگ عامه و شهری و همچنین محلِ اصلی اجرای آئین باستانی حائز اهمیت است.

معماری ساختمان زورخانه ای در مولوی