معماری قصر

نقشه معماری قصر قاجار

«قصر قاجار» در دومین سال سلطنت فتحعلی شاه در خارج از تهران ساخته شد. این مجموعه دارای عمارتی بزرگ شامل اندرونی و بیرونی، باغ و کلاه فرنگی بود و به «قصر قجر» یا «تخت قجر» معروف شد. ویژگی نقشه معماری قصر قاجار شکل ساختمان است که به گونه ای طراحی شده که فضای بیرونی با داخل ارتباطی نداشته باشد به همین دلیل هم این ساختمان از معدود بناهای فاقد پنجره های بیرونی بود و از این جهت بیشتر از آن که به یک کاخ پادشاهی شبیه باشد، به یک قلعه نظامی شباهت داشت. اتاق های متعدد دور تا دور حیاط را محصور کرده بود و قسمت زیادی از فضای حیاط را استخرها و حوض های مملو از آب که بسیار مطبوع و دلپذیر بودند، اشغال می کردند. دونالد نیوتن ویلبر در کتاب باغ های ایران و کوشک های آن به معرفی باغ و قصر قاجار پرداخته است.

نقشه معماری قصر قاجار
معماری قصر ابونصر

معماری قصر ابونصر

قصر ابونصر شیراز یا تخت سلیمان در شش کیلومتری شرق شیراز بر بالای یک تپه با حصار سنگی و معماری داخلی دیوارهای آجری ساختمان های خشتی و آستانه های سنگی فروافتاده است. کاوش های انجام شده در این محل نمونه های سفال و قطعات ظروف سنگی عهد هخامنشی را با سکه های و آثاری دیگر از عهد سلوکی، اشکانی و ساسانی کشف کرده اند. بر پایه کشفیات معلوم شد که در عهد اشکانیان بنایی محکم و محصور در آن جا احداث شده و در زمان ساسانیان هم مورد استفاده بوده است.

معماری قصر دارالامان

قصر دارالامان در سال های ۱۳۰۴-۱۳۰۶ خورشیدی و در زمان سلطنت امان الله خان،‌پادشاه افغانستان و تحت نظر مهندس آلمانی والتر هارتن ساخته شد. قصر دارالامان دارای یکصد و پنجاه اتاق بزرگ و کوچک است که از آن جمله اند ۴۸ سالن بزرگ، کتابخانه، کافه تریا،‌ هشتاد اتاق و دفاتر اداری و سایر فضاها. کفپوش قصر دارلامان از سنگ مرمر، دیوارها و سقف ها با گچکاری های تزییناتی و نقش و نگار چوب کاری است.

معماری قصر دارالامان
طراحی معماری قصر فیروزه

طراحی معماری قصر فیروزه

کاخ فرح آباد یا قصر فیروزه درتهران، مربوط به دوره قاجار در دوشان تپه به دستور مظفرالدین شاه قاجار ساخته شد. طراحی معماری قصر فیروزه با الگو گرفتن از طرح کاخ تروکادرو پاریس، به شکل نیم دایره و با چند ردیف ایوان های روباز دورتا دور ساختمان ساخته شد. گنبدی فیروزه ای بر سقف کاخ قرار گرفته است. باغ و کاخ فرح آباد در اصل از سه محوطه تشکیل شده است. محوطه اول محل سکونت مستخدمان قصر و یک اصطبل آجری، محوطه دوم، باغ کوچگ و محوطه سوم نیر باغ و استخر بسیار بزرگی است. در طراحی باغ قرینه سازی در نظر گرفته نشده است و به نیمه شرقی آن بیش از نیمه غربی پرداخته شده است. سبک طراحی معماری قصر فیروزه اروپایی است.

معماری قصر شیرین

دو بنای معماری مهم شهر قصر شیرین عبارتند از عمارت خسرو و چارقاپی. معماری مجموعه چارقاپی کارکردی مذهبی داشته و پلان معماری بنای چارقاپی در حاشیه شمال شرق شهر قصر شیرین،‌ نوعی چهارطاقی است. بنا بر گفته محققان مجموعه چارقاپی منسوب به خسرو پرویز (۵۹۰-۶۲۸ میلادی) است که برای همسرش شیرین برپا کرده، از این رو این محل، قصر شیرین نام گرفته است. گنبد چارقاپی که یکی از بزرگ ترین گنبدهای شناخته شده ساسانی است، بر روی چهار گوشواره نوک تیز قرار داشته و از سنگ تراش نخورده و با ملات ساخته بودند.

معماری قصر شیرین
معماری قصر خورشید

معماری قصر خورشید

قصر خورشید در شهر کلات در شمال شرقی و به فاصله ۱۴۵ کیلومتری از مشهد قرار دارد. این بنا به دستور نادرشاه افشار در اوایل قرن ۱۲ هجری ساخته شد. معماری قصر خورشید از آجر ساخته شده ولی نماهای بیرونی آن را از سنگ تراشیده اند و استوانه ای با نیم ستون های سنگی که مانند برجی از میان بنا بالا آمده چشم گیر است. معماری قصر خورشید یک زیر زمین و یک طبقه همکف به شکل هشت و نیم هشت دارد ولی میان طبقه همکف که دور تا دور آن را پله هایی سنگی شکل می دهد استوانه ای برج مانند تا بلندای ۱۷.۴۰ متر از کف محوطه بالا می رود. این برج از درون هشت ضلعی است و گنبدی بر فراز آن قرار دارد.

معماری قصر بلورین

قصر بلورین در سال ۱۸۵۱ میلادی مصادف با ۱۲۶۸ قمری توسط جوزف پاکسن در هایت پارک لندن ساخته شد. این بنا با مصالح آهن و شیشه و کاملا مدرن ساخته شده بود. قصر بلورین یا کریستال پالاس مظهر پیوند تکولوژی با زندگی بشر و گذار از سنت به مدرنیته بود. ابعاد قصر بلورین ۵۶۳.۳ در ۱۳۹ متر، منطقه ای به وسعت ۷ هکتار را پوشش می داد. معماری قصر بلوری فضایی متداوم است که بیرون و درون ساختمان را به نحوی با یکدیگر ترکیب می کرد که فاقد هر گونه جداکننده در سازه فضاهای بنا بود.

معماری قصر بلورین

معماری قصر باکینگهام

معماری قصر باکینگهام

قصر باکینگهام در لندن، انگلستان قدمت چهارصد ساله دارد. در ابتدا این قصر خانه کوچک و ملک شخصی بود که توسط پادشاه جرج سوم تبدیل به خانه ملکه شد. توسط معمار جان نش در قرن نوزدهم قصر باکینگهام توسعه یافت. طراحی های داخلی قصر باکینگهام از جمله استفاده گسترده از سنگ مرمر نمای رنگارنگ و لاجوردهای آبی و صورتی، به پیشنهاد سر چارلز لانگ، که در اوایل سده نوزدهم صورت گرفتند. پادشاه ادوارد هفتم دستور به نوآرایی قصر، با طرح عصر طلایی اروپا به رنگ کرم و طلایی داد. بسیاری از اتاق های پذیرایی کوچک تر، به شیوه سلطنت چینیان تزیین شده اند. باغ کاخ باکینگهام بزرگ ترین باغ شخصی لندن است.

معماری قصر ورسای ایران

قصر ورسای ایران با وسعت ۱۱ هزار و ۵۴۳ متر مربع به «کاخ ثابت پاسال» یا «قصر سنگی» هم معروف است. معماری قصر ورسای ایران الهام گرفته شده از قصر «لوپتی تریانون» یکی از قصرهای ورسای در فرانسه است. نمای این بنا سفید رنگ همانند کاخ سفید است.

معماری قصر ورسای ایران

تحلیل فضایی کالبدی معماری قصر باغچه جوق ماکو

معماری قصر باغچه جوق ماکو تلفیقی است از معماری سنتی ایرانی و غربی، به ویژه معماری روسیه اواخر سده نوزدهم این بنا به فاصله دو کیلومتری سمت غرب جاده ماکو واقع شده است. این کاخ توسط اقبال السلطنه ماکویی از حکام مقتدر اواخر دوره قاجاریه و یکی از سرداران مظفرالدین شاه ساخته شده است که با ۲۵۰۰ مترمربع زیربنا داخل باغ باصفایی واقع شده است و در نوع خود منحصر به فرد است.

معماری قصر های معروف دنیا

از آن جمله اند معماری قصرهای معروف دنیا قصر نوی شوان شتاین،‌رویال پالاس مادرید،‌ کاخ توپ قاپی، کاخ هولی روود‌اسکاتلند، کاخ شون برون ‌وین،‌ کاخ زمستانی روسیه،‌ شهر ممنوعه، کاخ بزرگ بانکوگ، قصر هافبرگ وین، کاخ رسای،‌ کاخ گلستان، کاخ فونتن بلو. توپقاپی سرا؛ باغ ها و چشمه هایی این ساختمان ها را در برگرفته اند و مجتمع ورودی راهیابی به کل مجموعه را امکان پذیر کرده است. محوطه کاخ شامل مسجد، حمام و گورستان است. الحمرا ؛ در الحمرا آب نقش مهمی در معماری دارد به همین سبب حوض ها محوری  وسیع بودند تا دو ضلع ایوان دار کوشک ها را در خود منعکس کنند و هم اتاق های اطراف را در طول تابستان خنک سازند. از ویژگی منحصر به فرد قصر الحمرا پیوند تالارهای پذیرایی با آب و باغ بود. چهلستون؛ قسمت های مهم کاخ چهلستون عبارتند از تالار آیینه،‌ایوان چهلستون، سردر رودی تالار،تالار مرکزی، استخر کاخ.