معماری رختشویخانه

تاریخچه معماری رختشویخانه

رختشویخانه از فضاهای کاربردی برای ساکنان کنزل است. مکان، طراحی، راحتی، کیفیت و سایر ویژگی های استثنایی رختشویخانه تاثیر مهمی بر رضایت ساکنان داذند. اتاق های رختشویخانه که به خوبی طراحی و نگهداری شدند نه تنها فضاهای سودمند مسکونی هستند بلکه از لحاظ هزینه بهینه و معقولند. ایده ی شستشو، راهنمای طراحی و برنامه ریزی است که اولین بار برای مسکن چند خانوار پیشنهاد شد. در معماری فضای رختشویخانه مهم است که درباره مکان اتاق، تعداد ماشین های لباسشویی مورد نیاز و ابعاد اتاق تصمیم گیری شود. مقرارات ساختمانی برای ساخت اتاق رختشویخانه عبارتند از ایده های طراحی برای اندازه های متفاوت اتاق و شرح مختصری از ویژگی های آن ها. ساکنان مجتمع مسکونی ترجیح می دهند که اتاق های رختشویخانه در فاصله کمی از واحدهای مسکونی قرار گرفته باشند.

معماری رختشویخانه زنجان

معماری رختشویخانه توسط علی اکبر توفیقی در سال ۱۳۰۷ هجری به سبک معماری سنتی با هدف ساخت بنایی سودمند برای زنان ساخته شد. این مکان سرپوشیده در حال حاضر مرمت شده و به عنوان موزه مردم شناسی مورد استفاده است. از قنات قلعه خاجی میربهالدین آب رختشویخانه تامین می شد.فضاهای این مجموعه شامل حیاط،بخش مسکونی و فضای اصلی شستشوی رخت است. طراحی و اجرای فضای داخلی بنای رختشویخانه سالنی است با ۱۱ ستون که به طور قرینه به دو قسمت تقسیم شده است. همچنین در جهت قرینه از چهار واحد حوضچه و مجاری آب در حد فاصل حوضچه‌ ها تشکیل یافته و حدود آن را سنگ‌ های حجاری شده از جنس تراورتن از یکدیگر مجزا می‌ کند

ضوابط معماری رختشویخانه بیمارستان

در ضوابط معماری رختشویخانه بیمارستان، اتاق رختشویخانه بایستی در مجاورت اتاق پمپاژ و دیگ بخار قرار داد شود. فضای گردش در اتاق رختشویخانه به نحوی است که مکان مناسبی برای خشک کردن، شستشو، اتو کشیدن و بسته بندی وجود دارد. سقف های بلند، عایق صوتی و ارتعاشات سبب شده تا سر و صدای ماشین ها بیماران را نیازارد. کفپوش های ضد گرد و غبار و دیوارها با سطوح رنگی همانند رنگ کرم، عاحی یا سفید رنگ آمیزی شده است. سطوح کف شیب دارند تا تخلیه آب آسان باشد. همچنین سطوح پنجره ها به اندازه ای وسیع است که نور و تهویه طبیعی به فضای داخلی وارد شود. در حالت ایده آل فضای رختشویخانه بایستی نمونه ای از معماری مدرن باشد. هودهای لعابی بزرگی بر روی تخته های اتوها قرار گرفته و در این بخش از رختشویخانه از نور مصنوعی برای بهره وری بالا استفاده شده است.

پلان معماری رختشویخانه

در طراحی پلان معماری رختشویخانه بایستی تعداد ماشین های لباسشویی در حداقل ۲۵ فوت مربع فضا برای هر ماشین ضرب شود. میزهای تاشو، سینک های ظرفشویی، صندلی و سایر امکانات نیازمند فضای اضافه در پلان هستند. برنامه فیزیکی رختشویخانه بیمارستان از دو بخش تمیز و بخظ کثیف، بخش های پشتیبان پذیرش رخت، رختکن، محل استراحت، دستشویی، توالت، حمام، دفتر مدیریت، انبار موادشیمیایی، انبار رخت کثیف و تمیز، خیاط خانه، تی شویخانه تشکیل شده است.

معماری منحصر به فرد برای رختشویخانه

رختشویخانه فضایی است که لباس ها شسته، خشک، اتو کشیده، بسته بندی شده و به صاحبان مربوطه تحویل داده می شود. رختشویخانه نیازمند ماشین آلات سنگین است و ماشین ها نیازمند ولتاژ بالا و فضای مناسبند. برای طراحی مناسب اتاق رختشویخانه رعایت ملاحظات کارآمد طراحی به شرح زیر است:

دسترسی به سایت رختشویخانه

سیرکولاسیون در رختشویخانه

طراحی درب های رختشویخانه

تسهیلات آبرسانی و زهکشی

سامانه ی تهویه مطبوع

کفپوش ها