معماری خوابگاه

طراحی معماری خوابگاه دانشجویی

در طراحی معماری خوابگاه دانشجویی بایستی تجربه های دانشجویی خوابگاه و شناخت نسبت به فعالیت های دانشجویی به درستی درک شوند تا توانایی های بالقوه طراحی معماری برای دانشجویان و اهداف کلی دانشگاه توسعه یابند. همچنین، نیازهای عملکردی و طراحی مسکن دانشجویی بر اساس نیاز کاربر مورد ملاحظه است. راهروها، سالن غذاخوری و فضاها برای تعاملات اجتماعی از ویژگی های مشترک طراحی معماری خوابگاه است که درباره روابط مجاورت الگوهای فضایی و جریان ترافیک است. مبلمان متحرک اتاق دانشجویی به نحوی طراحی شده که حریم خصوصی هم اتاقی ها به طور کامل یا تا حدودی امکان پذیر شود. همچنین، راهروهای دانشجویی بایستی فرش شده و اتاق های خوابگاه با پرده های با لایه های عایق صوتی آراسته باشند. پنجره های وسیع در اتاق خوابگاه مورد پسند دانشجویان است. در طراحی معماری خوابگاه معاصر فضاهای کتابخانه، اغذیه فروشی و تسهیلات تفریحات سالم با اهمیت است.

طراحی معماری خوابگاه دانشجویی
معماری خوابگاه های معروف خارجی

معماری خوابگاه های معروف خارجی

خوابگاه «سایمونز هال» دانشگاه ام آی تی با ۳۵۰ تختخواب دارای حجمی است که مبتنی بر ایده «تخلخل» در امتداد خیابان شکل گرفته و بخشی از فرم شهری و پردیس دانشگاهی دوره لیسانس است. این خوابگاه با ۱۰ طبقه ارتفاع و ۳۳۰ فوت طول، تسهیلات دانشجویی فراهم آورده است که از آن جمله اند سالن نمایش ۱۲۵ نفری و کافه تریا. نهارخوری در سطح همکف رو به خیابان با سایبان های آفتابگیر و محل های نشستن در خیابان است. راهروهای فضای داخلی خوابگاه اتاق ها را همانند خیابان ها به هم متصل ساخته است. ایده ی اسفنج برای خوابگاه دانشجویی دوره لیسانس دانشگاه ام آی تی ، مورفولوژی ساختمان متخلل و پرمنفذ را توسط مجموعه ای از عملکردها دگرگون ساخته است. حجم کلی ساختمان دارای پنج گشودگی عظیم است که مربوط به ورودی، راهروهای دید و منظردار، تراس های بیرونی خوابگاه است که به برنامه فیزیکی نظیر ورزشگاه متصل هستند.

ضوابط معماری خوابگاه

در ضوابط معماری خوابگاه بایستی راحتی و آسودگی،‌ حریم خصوصی، فضاهای انباری، مقیاس، انعطاف پذیری، سکوت، مناسب بودن فضا برای مطالعه،‌ خواب، سلیقه های فردی، ‌تعاملات اجتماعی، نورپردازی، فضاهای نگهداری کتاب، کامپیوتر رومیزی، پنجره ها، تفکر و تعمیق، استراحت، مدرن وامروزی بودن، جذابیت ظاهری و زیبایی ، پاکیزگی، ‌گرمایش و سرمایش، آزادی برای تغییر ظاهر اتاق، فرصت برای معاشرت، تسهیلات سرویس بهداشتی و حمام را در نظر گرفت.

ضوابط معماری خوابگاه
حجم معماری خوابگاه

حجم معماری خوابگاه

روابط انسان با محیط مصنوع پیرامون با اهمیت است. فضاهای زندگی مکان هایی هستند که روابط اجتماعی افراد شکل می گیرند. آن چه دانشجویان از فضای خوابگاه انتظار دارند انجام فعالیت های روزانه در محیطی امن و آرام است. در ساختمان های خوابگاه ها مکانی که دانشجویان فرهنگ ها، ارزش ها و عادت های متفاوتی دارند، فضاهای حجمی بایستی به نحوی طراحی شوند که دانشجویان احساسی شبیه خانه داشته باشند. به همین سبب پلان اتاق ها به طور مناسب برنامه ریزی و دکور شوند تا فعالیت هایی نظیر خواب، مطالعه و استراحت مورد توجه باشند. برای یافتن ایده ی حجم معماری خوابگاه موارد زیر بایستی مورد توجه باشد: ۱)شرایط فیزیکی اتاق های خوابگاه- اندازه اتاق، مبلمان، نورپردازی و تاسیسات گرمایشی و سرمایشی، ۲)محیط های مطالعه- سالن های مطالعه،۳)عملکردهای مطلوب حوزه های تر- ارتباط بین اتاق ها و سرویس های بهداشتی، حمام های آبگرم،

نقشه معماری خوابگاه دانشجویی

پروژه معماری خوابگاه دانشجویی «لوسین کورنیل»، مسکن دانشجویی هشت طبقه ای با ۲۰۰ اتاق خواب و فضاهای عملکردی و آرامی است که به روی فضای شهری گشوده و حجم این خوابگاه دانشجویی از سه بال تشکیل شده است. از مزایای طراحی معماری خوابگاه، طبقه همکف با سقفی مرتفع، بالکن در دو طبقه و فضاهای اشتراکی با کیفیت است. بیشتر اتاق ها به سمت باغ محصور شده است، و باغ داخلی محصور فضایی بسیار آرام دارد با این که درکنار خیابان واقع شده است و گشودگی های خوابگاه در امتداد کوچه های کم سر وصدای قراردارند. از مصالح چوب برای سقف ها و دیوارهای اتاق با عایق صوتی استفاده شده است و فضاهای داخلی حسی آرامش بخش و صمیمی دارند. از جمله یکی دیگر از پروژه ی معماری خوابگاه، مسکن دانشجویی «کالج پومونا» با بام تختی است که منابع انرژی ساختمان، فضاهای آموزشی و پژوهشی را در فضای باز فراهم است.

نقشه معماری خوابگاه دانشجویی
پروژه معماری خوابگاه دانشجویی

پروژه معماری خوابگاه دانشجویی

پروژه معماری خوابگاه دانشجویی «لوسین کورنیل»، مسکن دانشجویی هشت طبقه ای با ۲۰۰ اتاق خواب و فضاهای عملکردی و آرامی است که به روی فضای شهری گشوده و حجم این خوابگاه دانشجویی از سه بال تشکیل شده است. از مزایای طراحی معماری خوابگاه، طبقه همکف با سقفی مرتفع، بالکن در دو طبقه و فضاهای اشتراکی با کیفیت است. بیشتر اتاق ها به سمت باغ محصور شده است، و باغ داخلی محصور فضایی بسیار آرام دارد با این که درکنار خیابان واقع شده است و گشودگی های خوابگاه در امتداد کوچه های کم سر وصدای قراردارند. از مصالح چوب برای سقف ها و دیوارهای اتاق با عایق صوتی استفاده شده است و فضاهای داخلی حسی آرامش بخش و صمیمی دارند. از جمله یکی دیگر از پروژه ی معماری خوابگاه، مسکن دانشجویی «کالج پومونا» با بام تختی است که منابع انرژی ساختمان، فضاهای آموزشی را در فضای باز فراهم آورده است.

مطالعات معماری خوابگاه دانشجویی

 – خوابگاه دانشگاه سنت ادوراد
– مسکن دانشگاه تولوز
– مسکن دانشجویی آوانگارد در نیویورک
– خوابگاه «سایمونز هال» دانشگاه ام آی تی
– خوابگاه دانشجویی توکیو
– خوابگاه دانشجویی پاریس
– خوابگاه دانشجویی کونیگ

مطالعات معماری خوابگاه دانشجویی
تحلیل طرح معماری خوابگاه

تحلیل طرح معماری خوابگاه

در تحلیل طرح معماری خوابگاه نکات زیر با اهمیت است:
– پلان و طراحی خوابگاه دانشجویی بایستی پس از بررسی پلان جامع پردیس دانشگاهی و ضوابط برای فضاهای آموزشی انجام گیرد.
– پیاده روها با توجه به پلان جامع دانشگاه باشد.
– تسهیلات خوابگاه دانشجویی بایستی مطابق با ویژگی سایت پردیس دانشگاهی باشد و از لحاظ هزینه و انرژی بهینه و از مصالحی بادوام و قابل نگاه داری ساخته شده باشد.
– گشودگی های فضاهای جمعی خوابگاه شیشه ای باشند تا دانشجویان بتوانند درون فضاها را ببینند.
– تناسبات، مقیاس، توده حجم ساختمان با بافت پیرامونی سایت و ساختمان های موجود تطبیق پذیر باشد.
– نور و تهویه طبیعی برای اتاق های مطالعه، سالن های اجتماع و راهرهای طویل مورد نیاز است.
– کیفیت فضا، انعطاف پذیری برای تغییرات در آینده و توانایی های بالقوه طرح معماری برای شکل گیری فضاهای استراحت، مطالعه و کار الزامی است.