معماری پنوماتیک

معماری پنوماتیک چیست؟

در حوزه ی معماری مصالح خلاقانه و دانش جدید سبب کسب تجارب بیشتر در طراحی و سازه شده است. «ریچارد باکمینستر فولر» در سال های ۱۹۵۰نسل جدیدی از معماران و مهندسین را در عصر جدید پرورش داد.حباب هایی که در دلالت های ضمنی متعددشان ( سبکی، شفافیت، کاربرد، برابری، تفاوت) از مشخصات دهه ۱۹۶۰ است محیطی که در آن تفکرآزاد ترویج داده شده و سبب کاربرد سازه های پنوماتیک (بادی) برای شکل دادن به محیط شده است. با این حال در این دوران به سبب محدودیت های مالی و موانع فنی زیر ساخت های سازه ی بادی به تدریج رو به زوال رفت. از جمله کسانی که در دهه های شصت و هفتاد به دنبال کشف معماری پنوماتیک بودند ، «آنت فارم» یکی از چهره های مشهور بود که پروژه های بسیاری پیرامون باد و پلاستیک ارایه کرد. همکار آمریکایی وی ، «جرسی دویل» در اوایل دهه ی هفتاد به جستجوی سازه های معماری پنوماتیک پرداخت که در بافت شهری آزادانه برجسته بودند همانند سفینه ی فضایی افراد بیگانه که بر روی شن، شیشه و چمن فرودآمدند.

ویژگی های معماری پنوماتیک

خلاقیت در فناوری سبب دوام و بهینه شدن هزینه ها در ساخت و ساز در سازه های پنوماتیک شده است، اختلاف فشار بین فضای داخلی و خارجی سبب شکل گیری سازه و ایجاد پوسته شده است.سازه ی پنوماتیک ترکیبی از دو جز با مشخصات متفاوت است: عضو غیرقابل نفوذ(هوابندی شده) و هوای متراکم و فشرده شده. گازی که در سازه ی پنوماتیک است تشکیل شده از نیتروژن، اکسیژن و دی اکسید کربن است و مشخصات آن ها تنها توسط ترکیب بندی، دما،فشار و حجم تعریف می شود. مشخصات غشای سازه ی پنوماتیک از مصالح ویژه و هندسه ی اجزاست. همچنین مدول های الاستیک، نخ، چگالی پوشش، نوع بافت و غیره.سبکی، شفافیت و منحصر به فرد از دیگر ویژگی های معماری پنوماتیک است.

نمونه های معماری پنوماتیک

سازه ی پارازیت، ایالات متحده، طراحی توسط مایکل راکوویتز.
پاویون یورک شایر غربی، نروژ.
اسپیس باستر، آلمان.
جنگل های هوایی – مرکزمطالعات جرم، ژاپن.
معماری پنوماتیک چایخانه، ژاپن.
سازه ی پنوماتیک موقت برای شرکت فناوری رایانه ،همل همپ استید.
تالار کنسرت بادی، ژاپن.
نمايشگاه دهه هفتاد ازوكاي ژاپن.
طراحي پاويون فوجي.
پاويون يونايتداستيتز.
پروژه ایدن.

معماران معماری پنوماتیک

نورمن فاستر.
ریچارد باکمینستر فولر.
آرتا ایسوزاکی.
نیکولاس گریمشاو.
در اطریش، هنرمند مشهور «کوپ همیل بلاو» و «هاوس-راکر-کو» به جستجوی ساخت واحدهای مسکونی سازه ی پنوماتیک پرداختند. با این حال، بدون ارباب رجوع یا سایت مناسبآن ها از این که فراتر از مرحله ی آزمایش بروند شکست خوردند. «رینر بنهام» ایده های «باکمینستر فولر» و «مارشال مک لوهان» را با هم ترکیب و ایگلوی شفافی را طراحی کرد. ویژگی منظر معمارانه ی امروز، رنسانسی خلاق در ساخت سازه های پنوماتیک است. اگرچه برخی ازسازه های پنوماتیک در ساخت پروژه های موقت معماری به کار رفته است اما بیشتر نقش مهمی در هنر چیدمان(اینستالیشن) و روش های ساخت تجربی دارند.