معماری شهری

معماری شهری چیست ؟

طراحی شهری به طور اخص درباره‌ی خلق محیط‌ های دوستانه‌ی عمومی است ار آن جمله‌اند خیابان‌ها، مراکز خرید، مراکز شهری شاخص، همسایگی‌ های بی‌خطر و سالم، پارک‌های زیبا، مسیرها و میادین عمومی. اجرای طراحی خوب شهری فرایند خلاقانه و مداومی است که نیازمند همکاری مستمر میان برنامه‌ ریزان شهری، معماری ، معماران منظر، مهندسین،‌ هنرمندان و سیاست‌ مداران است. معماری شهری دربرگیرنده‌ی طیف وسیعی از طراحی ساختمان شهری و فنآوری‌ها به منظور به دست آوردن دانش و آگاهی درباره‌ی مدل‌ سازی و دخالت کاربران در این رابطه است. از جمله چالش‌ هایی که در معماری شهری مطرح است عبارتند از تغییر شرایط اقلیمی، پروژه‌های موقت توسعه شهری، حمل و نقل شهری، پروژه‌ها و استراتژی‌های فرهنگ شهری، منظر و رشد و توسعه‌ی شهری. اهداف مهم برای طراحی شهری عبارت است از ایجاد محله‌ های منحصر به فرد، ترویج کیفیت، توسعه‌ی امنیت و سهولت در دسترسی، تثبیت ویژگی‌های شاخص، ترکیب سازگاری و تنوع.

طراحی معماری شهری تهران

استقرار هسته‌ی ‌اولیه استخوان‌ بندی شهر تهران در امتداد راه‌های اصلی که از کنار یا درون هسته اولیه می‌گذرد صورت پذیرفته است که از مرکز شهر تا دروازه‌ های خروجی تداوم یافته است. ساختار کالبدی معماری شهری تهران به صورت خطی هسته‌ای بوده است و در شهر تهران هسته‌ در محل تلاقی محورهای شبکه یا به عنوان مفاصل تغییر جهت و انشعاب جدید ظاهر شده است. ساختار کالبدی مجموعه‌ها یا هسته‌ های استخوان‌ بندی شهر تهران در مواردی دارای نظام هندسی بوده که حول یک میدان یا فضای باز شهری صورت پذیرفته است. درتکامل تدریجی ساختار شهر به الگویی شبکه‌ای که در دوران معاصر به صورت شبکه خیابان‌ها در آمده نیز همچنان دو محور عمود بر هم دارای اهمیت بیشتری گشته است. بافت کل محدوده استخوان‌بندی شهر تهران اغلب به مرور با گسترش این امر فشرده‌تر شده و در مقاطعی فضا های باز وسیع میادین شهری احداث گشته است.

فضای معماری شهری جهان

هر شهری دارای یک مفهوم و حس هویتی است، یا به بیانی دیگر، هویت یک شهر بسته به حس غالب تعریف شده و به سبب پیوند احساسی است. حتی ممکن است به یک شهر به صورت حسی درگیر شویم برای مثال ونیز شهر صداست زیرا صدای آب در کانال‌ها نسبت به سر و صدای ترافیک ماشین‌ها غالب است، فضاهای شهرها را می‌توان از طریق محیط‌ های چند حسی تجربه کرد و شاید درک زیبایی‌ شناسی از طریق رسیدن به تعادل در میان چنین تجربه‌ای باشد. فضاهای معماری شهری بسیار هستند که چالش‌ برانگیزند به طور مثال مسیرهای اتومبیل‌ رو فضاهای بسیار جذابی‌ اند که از لحاظ منظر شهری مشکل زا هستند اما از طریق مناظر سبز شهری می‌توان این مسئله را تا حدودی حل کرد. تجربه‌ی پیاده‌ روی در کنار مسیر ماشین‌ رو بسیار گیج‌کننده است. دلیل این امر شاید به سبب سرعت متفات بین عابر و خودرو تعریف شود .

هویت معماری شهری ایران

در بافت‌ های شهری ارگانیک بعد از اسلام در ایران، توجه به دستیابی به یک وحدت در کل می‌باشد. بدین معنا که اگر معماری را به صورت یک کل تشکیل شده از اجزا در نظر بگیریم در آن هر جزئی در ارتباط با سایر اجزاست. بافت‌ های خودروی معماری شهری (ارگانیک) در ایران تا دهه‌های اخیر به همین صورت ادامه داشت و هندسه و تناسبات تنها در فضاهای با مقیاس قابل درک توسط انسان در نظر گرفته می‌شد.بعد از انقلاب صنعتی و دستاوردهای فنی آن‌چه به عنوان یک سبک بین‌المللی در ایران وارد شد اولین خیابان‌ کشی‌ های هندسی و محوردار از سال‌های ۱۳۱۰ به بعد بدون شناخت محیط کالبدی و تاریخی شهر های قدیم ابتدا بر روی خندق‌ های شهر و نهایتا از دل بازار بود و امروزه گشایش‌ های محله‌ ای می‌باشد.

اصول زیباسازی معماری شهری 

محیط‌ های انسانی که زندگی در آن شکل گرفته.
به سه مضمون اصلی تقسیم شده است.
معماری و شهر، مکان‌ های خاص و خانه، و مناظر، باغ‌ها و حومه‌ های شهری. چنین زیبایی‌ شناختی محیطی، نظمی است که اصول متنوعی را برای درک زیباشناسی فضا، از جمله رویکردهای کمی توصیف کرده و سعی بر اندازه‌ گیری زیبایی بصری و آنالیز های کیفی بوده است که الهام‌ بخش ارزش بصری و مشخصه‌ های زیبایی‌ شناختی غیر بصری، ابزار وابسته به پدیده‌ شناسی برای تفسیر درک از طبیعت است. از نظر زیبایی‌ شناسی اگر به یک شهر بیاندیشیم تنها ساختمان‌ ها و معماری، شلوغی و ازدحام نیست که بایستی مورد قضاوت قرار گیرند، بلکه عناصر تاریخی و اجتماعی به عنوان بخشی از مجموعه‌ی کل را بایستی مد نظر داشت. در فرایند برنامه‌ ریزی فضاهای شهری، ارزش و اهداف زیبایی‌شناسی شهری در رابطه با مفهوم تمدن معنا می‌یابد.

دروس کاردانی معماری شهری علمی کاربردی

دوره کاردانی فنی معماری شهری برپایه شناخت ویژگی‌ها.

و خصوصیات عناصر و هویت‌های اصلی فضائی در حوزه شهری تعریف گردیده.

که علاوه براتکا به ساختارهای محیطی و جغرافیایی و اقلیمی مناطق مختلف کشور.

در نهایت به ترتیب افرادی کاردان و ماهر درک در مسائل مهندسی وآشنایی به آن اقدام نموده.

وباتوجه به مقوله تفاوت نیاز سنجی وپاسخگویی به نیازها و آموزش‌ های مرتبط.

با زمینه‌های مهندسی ساختان اعم از معماری سازه.

تاسیسات الکتریکی و مکانیکی اقدام لازم را بعمل آورده است.