معماری شفابخش

معماری شفابخش چیست؟

اصطلاح درمان یاشفا به معنای از بین بردن علایم بیماری و بهبود احوال نامساعد بیمار است. همچنین، اصطلاح درمان برای کاهش نگرانی و استرس بیماران به کار رفته است به این سبب که معماری به عنوان عاملی شفابخش امکان بهره بردن از پتانسیل های محیط درمانی را فراهم و بایستی توانایی برانگیختن انگیزه ی مثبت را در بیمار ایجاد کند. معماری شفابخش تاثیرات منفی ناشی از استرس را کاهش می دهد در نتیجه واکنش های فیزیکی و روانشناسی مثبت در فرد به نحوی است که اثرات دارویی در طول درمان افزایش می یابد. معماری و طراحی می تواند عاملی شفابخش در فرایند درمان بیماران باشد توسط کمک های روانشناسی و فیزیکی که مراجعه کنندگان برخوردار می شوند. معماری شفابخش بایستی فعالانه و به طور موثری در کاهش استرس و فرایند بهبود بیماران نقش داشته باشد. نور روز، رنگ، طراحی داخلی مدرن سبب نوآوری در نحوه ی درمان و ایجاد انگیزه مثبت در بیماران است.

نقش معماری شفابخش در فضاهای درمانی

معماری شفابخش در فضاهای درمانی توصیفی است درباره ی محیط های فیزیکی که خانواده ها و بیماران را در زمان استرس ناشی از بیماری حمایت کرده و میزبان آن ها در طول فرایند درمان و معاینات پزشکی است. ایده ی محیط درمانی این سبک، تغییرات شگرفی در فرایند بهبود بیماران و سازگاری آن ها در شرایط بحرانی و ویژه دارد. مطالعات اخیر نشان داده است که نقش معماری و طراحی شفابخش در فضاهای درمانی به اندازه ای است که می تواند در کاهش مدت زمان بستری بیمار، کاهش سرایت عفونت در محیط بیمارستان و همچنین کاهش درد موثر باشد. فضاهای معماری، معماری داخلی و منظر می‌توانند تأثیرات مثبتی را بر رفتار افراد مبتلا بگذارند و عامل شفابخشی باشند. برخی از عوامل در این معماری عبارتند از رنگ، بافت، حس دلپذیری داشتن از بودن در محیط بسته، جهت‌‌یابی و مسیریابی در فضای داخلی یا باز، آکوستیک، تهویه و غیره.

تاثیر معماری شفابخش بر کاهش استرس

هدف از معماری شفابخش طراحی فضاهایی است که در کاهش استرس بیماران و خانواده موثرند و به این منظور اهداف زیر را دنبال می کنند.کاهش عوامل استرس زا به طور مثال سر و صدا، فقدان حریم خصوصی، تهویه هوای نامطلوب و خیرگی.برقراری ارتباط بیماران با طبیعت توسط دیدهای مطلوب به فضای سبز بیرون به طور مثال باغ ها و عناصر تزیینی آب.برانگیختن حس کنترل برای بیماران توسط ارایه ی گزینه هایی برای انتخاب,به طور مثال در خلوت بودن به جای تعامل با دیگران، تنظیم میزان نورپردازی، گوش دادن به موسیقی یا در فضای ساکت بودن به جای شرکت در فعالیت های جمعی.فرصت هایی را برای برقراری تعامل اجتماعی فراهم آوردن به طور مثال مکان های نشیمن در اتاق بیماران، شرکت در گروه های کوچک و یا اقامت گزیدن در اتاق های مختص بیماران.استفاده از حواس پرتی های مثبت، آثار هنری، اینترنت، آکواریوم، شومینه، پخش موسیقی و ویدیوهای آرامش بخش و طراحی نورپردازی های ملایم.

آثار معماری شفا بخش در جهان

باغ های شفابخش جیان.
مرکز سرطان مگی در منچستر اثر نورمن فاستر و شرکا.
بیمارستان مونتری پنسیلوانیا.
مرکز سلامت سنت چارلز، اورگان.
بیمارستان عمومی تورنتو.
بیمارستان کودکان در نیویورک.